ХОРИЗОНТ ЕВРОПА - Българският портал за информация
Мисия: Побеждаване на рака

Мисия: Побеждаване на рака

Тази мисия дава препоръки относно това как да се подобрят изследванията в областта на рака и в крайна сметка да се „пребори“ болестта, като адресира всеки етап по веригата за борба с рака – от предотвратяване на рискови фактори до подкрепа в борбата за оцеляване и грижи до края на живота за всички възрасти и всички ракови заболявания, включително редки и слабо разбрани ракови заболявания.

Крайната цел е: До 2030 г. са спасени повече от три милиона души, които живеят по-дълго и по-добре.

За да се постигне тази цел, Комитетът на мисията, определен за рака, е дефинирал 13 стъпки. По-долу са изброени няколко от тях:

  • Предлага се създаване на обща европейска платформа за изследване на рака, която да интегрира иновативни модели и технологии заедно със съществуващите данни за изследване на взаимодействията на раковите заболявания и техните носители;
  • Предлага се да се стартира изследователска програма за целия ЕС за идентифициране на генетични рискови фактори;
  • Предлага се да се създаде изследователска програма за оптимизиране на съществуващите скринингови методи и за разработване на нови методи за ранно диагностициране;
  • Предлага се да се стартира друга изследователска програма, която да работи върху разработването на системи за ранна диагностика и минимално инвазивни лечения;
  • За да подобри живота на онкоболните и оздравелите от рак, четвърта изследователска програма ще има за цел да разбере нуждите на всички групи хора, изложени на рак, и да използва тази информация за подобряване на качеството им на живот. Тук Комисията също така се надява да създаде „виртуална мрежа“, където пациентите ще споделят свои данни в замяна на информация за лечение, последващи препоръки и дългосрочен персонализиран план. Данните, събрани в платформата, ще бъдат използвани за изследователски цели.
  • Планира се да напредне и да се увеличи ролята на персонализираната медицина, преодоляване на неравенствата в лечението на рака в цяла Европа, повишаване на осведомеността за рака и да се акцентирана рака в детска възраст.

Conquering cancer – Publications Office of the EU (europa.eu)

Conquering cancer: Mission possible: interim report of the mission board for cancer – Publications Office of the EU (europa.eu)

Сподели
Този сайт използва бисквитки, приемайки, се съгласявате с полицата ни за поверителност Read more
Приеми