Уебинар: Empowering & protecting creativity through intellectual property
Уебинар: Empowering & protecting creativity through intellectual property

Уебинар: Empowering & protecting creativity through intellectual property

Културните и творческите сектори и индустрии (CCSI) са ключови двигатели за устойчив растеж и създаване на работни места в Европа и света. CCSI са допринесли за около 3% от световния БВП и създадоха възможности за заетост за 29,5 милиона души през 2013 г. Прогнозите на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) показват, че индустриите за авторско право, неразделно свързани с творческите индустрии, са допринесли за над 5% от световния БВП и са генерирали 4 -7% от националната заетост. CCSI бяха силно засегнати от пандемията COVID-19 и последвалата криза. Със загуба от 31% от оборота си, културната и творческата икономика е една от най -засегнатите в Европа. Подкрепата на тези сектори по пътя им към възстановяване и растеж е по -критична от всякога.

За да подкрепи CCSI, Европейският институт за иновации и технологии (EIT) ще стартира нова Общност за знания и иновации (ОЗИ). ОЗИ ще създаде нови възможности за иновации, образование, създаване и ускоряване на бизнеса за следващото поколение иноватори и творци в цяла Европа. Поканата за представяне на предложения ще бъде обявена през октомври 2021 г. Важен аспект по време на оценката ще бъде бъдещият план на ОЗИ за управление и експлоатация на интелектуална собственост, подкрепящ бизнес модела на ОЗИ, както и планове за генериране на други видове приходи, насочени към финансова устойчивост.

На 12 октомври 2021г. EIT и Еuropean union intellectual property office организират уебинар, който ще разгледа:

  • Плановете на EIT за подкрепа на иновациите в CCSI чрез нова ОЗИ: EIT Култура и творчество.
  • Какво е интелектуална собственост? Каква роля играе в творческите сектори и индустрии? Кои са основните права на интелектуалната собственост и как те дават възможност на МСП в творческата индустрия? Кои са дейностите и инициативите на EUIPO, свързани с културата, и как те обслужват МСП?

След уебинара участниците ще получат отговори на въпросите:

  • Как мога да участвам в поканата за представяне на предложения на EIT за новата KIC EIT Култура и творчество?
  • Как да защитя идеите си по време на процеса на създаване и представяне?
  • Как правата на ИС подпомагат генерирането на приходи в творческата и културната индустрия?
  • Как да защитя моята марка и дизайни от нарушители (копия) и конкуренти?
  • Как инициативата на EUIPO „Ideas Powered“ и други дейности, свързани с културата, могат да подкрепят моя бизнес при създаването на моята IP стратегия?

За повече информация и регстрация за уебинара може да проследите тази препратка.

Сподели
Този сайт използва бисквитки, приемайки, се съгласявате с полицата ни за поверителност Read more
Приеми