ХОРИЗОНТ ЕВРОПА - Българският портал за информация
Мисия: Устойчива на измението на климата Европа

Мисия: Устойчива на измението на климата Европа

Европа трябва да си гарантира, че ще може бързо да реагира на различни смущения, причинени от настъпващите климатични рискове. Ако не се забави скоростта на глобалното затопляне, се очаква голяма климатична катастрофа с огромни социално-икономически последици. Пандемията с коронавируса показа недвусмислено колко важно е да се действа рано и координирано.

Крайната цел е: До 2030 г. Европа е подготвена да се справи с климатичните изменения, ускорява се преходът към здравословно и проспериращо бъдеще на планетата, увеличава се мащабът на решенията за постигане на устойчивост, способстваща за постигането на социални трансформации.

За постигането на тази цел Комитетът на мисията планира:

  • Да даде достъп на 200 общини и региони до профили на риска от изменението на климата и подобрени системи за ранно предупреждение.
  • Да стимулира местните (общински) съвети да приемат цялостни планове за управление на климатичния риск и да извършат 100 демонстрации на устойчивост по отношение на възможните рискове от климатичните промени.

A climate resilient Europe – Publications Office of the EU (europa.eu)

Accelerating the transition to a climate prepared and resilient Europe: Interim report of the mission board for adaptation to climate change, including societal transformation – Publications Office of the EU (europa.eu)

Сподели
Този сайт използва бисквитки, приемайки, се съгласявате с полицата ни за поверителност Вижте повече информация тук
Приеми