ERC стартира второ издание на Public Engagement with Research Award
ERC стартира второ издание на Public Engagement with Research Award

ERC стартира второ издание на Public Engagement with Research Award

След успешно пилотно състезание през 2020 г., наградата Public Engagement with Research Award се завръща за второто си издание. Целта на инициативата е да отличи стипендиантите на Европейския научноизследователски съвет, които са демонстрирали върхови постижения в ангажирането с публика извън тяхната област на изследване. Награда от 10 000 евро ще бъде присъдена на най-добрия кандидат във всяка от трите различни категории:

  • Involve – citizen science
  • Inspire – public outreach
  • Influence – media and policy

Конкурсът започва на 4 ноември 2021 г., като краен срок за подаване е 3 февруари 2022 г. Повече от 6800 стипендианти на ERC имат право да участват в конкурса. Победителите ще бъдат обявени по време на EuroScience Open Forum (ESOF) през юли 2022 г.

Подробна информация може да намерите тук.

Степендиантите на ERC имат договорно задължение да популяризарат своя проект и много от тях са изключителни научни комуникатори. ERC би искал да отличи онези, които се ангажират с публика извън тяхната сфера, за да разпространяват своите изследвания, финансирани от Европейския съюз. За целите на тази награда общественият ангажимент се определя като участие на обществеността в проектирането, провеждането или разпространението на дейности, финансирани от ERC. Ангажиментът е двупосочен процес, включващ взаимодействие и взаимно разбиране за взаимна полза.

През 2020 г. ERC награди трима отлични комуникатори:

• Ана Дейвис (Trinity College Dublin) с нейния проект SHARECITY , който изучава градските практики за споделяне на храна.
• Константинос Николопулос (University of Birmingham) с пректа си ExclusiveHiggs изследва интерфейса между науката и изкуството, за да информира, образова и вдъхновява обществеността.
• Ерик Ван Себиле (University of Utrecht) – прокта му TOPIOS активно се ангажира с журналисти, политици и обществеността, за да разруши митовете, свързани със замърсяването с пластмаса.

Сподели
Този сайт използва бисквитки, приемайки, се съгласявате с полицата ни за поверителност Вижте повече информация тук
Приеми