Европейската комисия стартира програмата „Цифрова Европа“
Европейската комисия стартира програмата „Цифрова Европа“

Европейската комисия стартира програмата „Цифрова Европа“

„Цифрова Европа“ е нова програма, финансирана от Европейския съюз, фокусирана върху предоставянето на цифрови технологии в бизнеса, гражданите и публичните администрации.

На 10 ноември 2021 г. Европейската комисия стартира програмата „Цифрова Европа“, която има за цел да ускори икономическото възстановяване и да оформи цифровата трансформация на европейското общество и икономика. Програмата ще осигури стратегическо финансиране, за да отговори на предизвикателствата на цифровия преход и технологичната независимост на ЕС. Подкрепа ще бъде осигурена в пет ключови области:

  • суперкомпютри,
  • изкуствен интелект,
  • кибер защита,
  • напреднали дигитални умения и
  • осигуряване на широко използване на цифрови технологии в икономиката и обществото, включително чрез центрове за цифрови иновации.

Пандемията на COVID-19 подчерта не само колко много разчитаме на нашата технология, но и колко важно е Европа да не зависи от системи и решения, идващи от други точки на света. Програмата DIGITAL проправя пътя за постигане на тази цел. Планираният общ бюджет от 7,5 милиарда евро ще носи ползи за всички, но по-специално за малките и средните предприятия.

Повече информация за програмата може да намерите тук.

Как може да получите финансиране по програмата „Цифрова Европа“?

Цифровата сфера, промишленост и космическо пространство е част от клъстерите от Рамковата програма „Хоризонт Европа“. В тази връзка се очаква синергия по отношения на финансирането на предизвикателствата между Хоризонт Европа, Цифрова Европа, както и други механизми и програми.

Сподели
Този сайт използва бисквитки, приемайки, се съгласявате с полицата ни за поверителност Вижте повече информация тук
Приеми