Европейската седмица на водорода
Европейската седмица на водорода

Европейската седмица на водорода

На 29 ноември 2021 г. председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен откри Европейската седмица на водорода. В своята встъпителна реч президентът подчерта ключовата роля на водорода в неутралната по отношение на климата икономика на бъдещето. От 200 нови водородни проекта, обявени в началото на 2021 г., 55% са в Европа.

Тази година Европейската седмица на водорода ще отбележи публичното стартиране на Партньорството за чист водород – като наследник на съвместното предприятие за горивни клетки и водород (FCH JU). Заедно с Европейския алианс за чист водород, партньорството за чист водород ще бъде ключов инструмент за прилагане на Водородната стратегия на ЕС и за постигане на целите на Европейския зелен преход. Партньорствата за чист водород се финансират в рамките на Хоризонт Европа с 1 милиард евро, които ще бъдат допълнени от индустрията и академичните среди. Той ще подкрепи научноизследователски и иновационни действия за производство, съхранение, разпространение и използване на водород и ще ускори разработването и внедряването на технологии за чист водород за цялата икономика, по-специално за трудно декарбонизирани сектори, като тежката промишленост и тежкотоварните транспортни приложения.

Въз основа на целите на Водородната стратегия на ЕС, събитието ще обсъди възможностите, свързани с производството и използването на водород и горива на водородна основа в различните сектори на икономиката и как водородът ще играе ключова роля в Европейския зелен преход.

Повече информация за събитието може да намерите тук.

Припомняме ви, че ЕС инвестира 122 милиона евро в иновативни проекти за декарбонизация на икономиката

Сподели
Този сайт използва бисквитки, приемайки, се съгласявате с полицата ни за поверителност Вижте повече информация тук
Приеми