Република Корея ще се присъедини към програмата „Хоризонт Европа“
Република Корея ще се присъедини към програмата „Хоризонт Европа“

Република Корея ще се присъедини към програмата „Хоризонт Европа“

Корея ще се присъедини към нарастващата група държави, асоциирани към програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“.

Очаква се споразумението за асоцииране да бъде подписано през втората половина на 2024 г. в очакване на приключването на всички необходими процедури по ратификация от двете страни. Това ще даде възможност на Корея да участва в „Хоризонт Европа“, считано от 2025 г.

След като бъдат подписани, изследователите и организациите в Корея ще могат да получават финансиране по стълб II на „Хоризонт“ от 2025 г. нататък. Стълб II е най-голямата част от програмата, основана на сътрудничество, която е съсредоточена предимно върху общите глобални предизвикателства: климат, енергетика, цифрова икономика и здравеопазване с бюджет от 53,5 милиарда евро.

Асоциирането към „Хоризонт Европа“ е ключов инструмент на глобалния подход на Европа към сътрудничеството в областта на научните изследвания и иновациите в един все по-променящ се и нестабилен свят. В него отново се потвърждава ангажиментът на ЕС за насърчаване на високите постижения, обединяване на ресурсите за по-бърз научен напредък, развитие на жизнени екосистеми за иновации и насърчаване на отвореността в световен мащаб, която също е стратегическа и реципрочна.

Сподели
Този сайт използва бисквитки, приемайки, се съгласявате с полицата ни за поверителност Вижте повече информация тук
Приеми